John von Neumann, 1903-1957

 

John von Neumann este un matematician ungar considerat de multi ca cea mai geniala minte a secolului XX, comparabila doar cu cea a lui Albert Einstein. In ciuda faptului ca este complet necunoscut pentru omul de pe strada, transcendenta practica a activitatii sale stiintifice poate fi intrezarita considerandu-se ca a participat in mod activ la proiectul Manhattan, grupul de cercetatori stiintifici ce a creat prima bomba atomica, ce a participat si dirijat productia si punerea la punct a primelor calculatoare sau care, ca cercetator consilier al Consiliului de Securitate al Statelor Unite in anii cincizeci, a avut un rol foarte important (chiar daca secret si nu foarte cunoscutˇ) in desenarea strategiei razboiului rece. Nicholas Kaldor a spus despre el "Este fara indoiala cel mai apropiat de un geniu din cati am intalnit vreodata".

S-a nascut la Budapesta, Ungaria, fiu al unui bogat bancher evreu, a avut o educatie aleasa. Si-a luat doctoratul in matematica la universitatea din Budapesta si in chimie la universitatea din Zurich. In 1927 a inceput sa lucreze la universitatea din Berlin. In 1932 se muta in Statele Unite unde lucreaza la Institutul de Studii Avansate din Princeton.

Aporturile sale la stiinta economica se centreaza pe doua campuri:

Este creatorul campului Teoriei jocurilor. In 1928 publica primul articol pe aceasta tema. In 1944, in colaborare cu Oskar Morgenstern, publica Theory of Games and Economic Behavior.  Teoria jocurilor este un camp in care lucreaza astazi mii de economisti si se publica zilnic sute de pagini. Dar in plus, formulele matematice descrise in aceasta carte au influentat multe alte campuri ale economiei. De exemplu, Kenneth Arrow si Gerard Debreu s-au bazat in axiomele lor pe teoria utilitatii pentru a rezolva problemele Echilibrului General.

Apasati aici pentru a vedea cartile lui
John von Neumann

puse in vanzare

In 1937 publica A Model of General Economic Equilibrium", despre care E. Roy Weintraub a spus in 1983 ca este "cel mai important articol despre economia matematica ce a fost scris vreodata". Acolo relationeaza nivelul dobanzii cu cresterea economica punand bazele dezvoltarii "cresterii optime" duse la cap de Maurice Allais, Tjalling C. Koopmans si altii. 


Lucrari ale lui John von Neumann de un aparte interes pentru economie