Economia de Piata
|
Politicile structurale in
materie de pescuit
De-a lungul a cativa ani industria piscicola a suferit o situatie de continua criza ocazionata de factori cum ar fi excesul dimensiunii flotei si pescuitul excesiv, la fel si din probleme de indatorare si comercializare. Uniunea incearca sa ajute industria si comunitatile care depind de ea pentru a atinge un viitor mai sigur si stabil in care efortul de a pescui sa fie proportional cu resursele disponibile. Instrumentele de care dispune pentru a infrunta problemele structurale sunt urmatoarele:
Programe de orientare plurianuale (POP): aceste programe, ce au ca obiectiv restructurarea si modernizarea flotelor pescaresti, fixeaza pentru efortul de pescuit anumite limite maxime in functie de principalele segmente ale flotei.
Instrument financiar de orientare al pescuitului (IFOP): este vorba de un fond la care au acces toti cei care fac parte din industrie si care pot contribui la masuri cum sunt paralizarea permanenta a navelor, renovarea si modernizarea flotelor si investitia in agricultura, dezvoltarea apelor de coasta, constructia de instalatii portuare sau sectoare de transformare si comercializare.
Masuri socioeconomice: zonele ce depind de pescuit pot beneficia de ajutoarele date de Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) si Fondul Social producatoare si generatoare de locuri de munca, in timp ce FSE acorda ajutor formarii si readaptarii profesionale, educarii adultilor si crearii unor stimulente pentru contractarea in noi locuri de munca.
Initiativa comunitara PESCA: obiectivul acestei initiative este producerea de proiecte ce sunt destinate fara echivoc ajutorarii adaptarii sectorului piscicol si zonelor costaliere, in diversificarea activitatilor lor economice.