Economia de Piata
|
Functionarea politicii piscicole comune (PPC)
· Accesul la apele de coasta a fost rezervat pescarilor din porturile locale cu scopul de a le proteja drepturile si de a sprijini continuarea rolului esential al pescuitului in economiile locale. Nu intamplator aceasta restrictie nu este absoluta, dat fiind faptul ca barcile mici de pescuit din oricare stat al Uniunii Europene care si-au exercitat de obicei activitatea in apele de coasta ale altor tari isi pot exercita activitatile in continuare.
· In afara fasiei de 12 mile se aplica principiul general al liberului acces al vaselor, cu exceptia unelor zone protejate predeterminate unde sunt restranse sau suprimate complet drepturile de pescuit. Deciziile au fost luate pe baza unor dictamene biologice si se aplica pentru a proteja zona puietilor ce sunt importanti pentru consumul uman.
· Din 1995 exista si un nou sistem de licente de pescuit (un fel de act de identitate) pentru vasele de pescuit comunitare ce activeaza inauntrul si in afara apelor Uniunii, la fel ca un sistem de permise de pescuit ce reprezinta un mecanism util de gestiune pentru limitarea efortului pescaresc al vaselor cu drept de acces la anumite zone.
· Exista o serie de masuri tehnice (de la marimea plaselor pana la marimea sau cantitatea minima de peste descarcat) pentru a reduce capturile de peste tanar si a garanta ca acestia pot atinge maturitatea sexuala si integra in populatiile reproductoare.
· Alt element esential al gestiunii ratelor de exploatare piscicola sunt limitele admisibile de capturi. Nivelul diferitelor populatii este evaluat anual de catre organizatii stiintifice si, la sfarsitul fiecarui an, asupra bazei dictamenelor stiintifice elaborate, Consiliul de ministrii fixeaza pentru flotele Uniunii anumite rate ce sunt obligatorii pentru unele specii importante din determinate zone maritime. Fiecare rata este impartita in diferite cote intre diferitele state membre, si acestea la randul lor le distribuie la nivel national sau le schimba cu alte state membre. Cand s-a ajuns la limita ratei, se interzice pescuitul.