Economia de Piata

Mari Economisti

 

John F. Nash (1928-)

Premiu Nobel  nobel_25.gif (2335 bytes)1994

Viata lui John Forbes Nash a inspirat o biografie si filmul de un succes extraordinar: "A beautiful mind". 

Economist nordamerican si profesor la Princeton University din New Jersey. Obtine Premiul Nobel in Economie in 1994, impartit cu John C. Harsanyi si Reinhart Selten pentru pionierele sale analize ale echilibrului in teoria jocurilor necooperative.

Cand, la douazeci de ani, a solicitat sa fie admis ca elev la Princeton, scrisoarea de recomandare scrisa de profesorul sau R.J. Duffin continea o singura linie: "Acest om este un geniu".

La 21 de ani a scris o lucrarica de mai putin de treizeci de pagini in care a expus pentru prima data solutia sa in cazul jocurilor strategice necooperative, ceea ce de atunci s-a numit "echilibrul lui Nash", ce a avut recunoastere imediata intre toti specialistii.

Punctul de echilibru al lui Nash este o situatie in care niciunul din jucatori nu simte tentatia schimbarii strategiei deoarece orice schimb ar implica o diminuare a sumelor lor. Von Neumann si Oskar Morgenstern oferisera deja o solutie similara dar doar pentru jocurile de suma zero. Pentru descrierea formala a problemei si solutia sa, Nash a utilizat functiile celui mai bun raspuns si teorema punctului fix ale matematicienilor Brouwer si Kakutani.

In urmatorii ani a publicat noi scrieri cu solutii originale pentru unele probleme matematice si ale teoriei jocurilor, scotand in evidenta "solutia tocmelii lui Nash" pentru jocuri bipersonale cooperative. A propus si ceea ce s-a numit "programul lui Nash" pentru reducerea tuturor jocurilor cooperative la un nivel necooperativ.

La 29 de ani a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoica ce l-a marginalizat in societate si l-a facut inutil pentru munca stiintifica de-a lungul a doua decade. Trecand acel lapsus, in anii saptezeci, si-a recuperat sanatatea mentala si a putut sa se intoarca la docenta si in campul investigarii cu noi geniale aporturi.

Acestea au fost cuvintele sale 

Acum se pare ca am revenit la rationalitatea normala, in stilul caracteristic cercetatorilor. Totusi asta nu este ceva de care sa ne bucuram ca si cum o persoana fizic limitata si-a recuperat sanatatea. Unul din aspectele acestuia este ca rationalitatea gandirii impune o limita conceptului pe care-l are o persoana despre relatia sa cu cosmosul. De exemplu, un no-zoroastrian l-ar putea considera pe  Zaratustra nebun, ce a tarat milioane de urmasi ingenui catre un cult de adoratie rituala a focului. Dar fara aceasta "nebunie" Zaratustra ar fi fost doar unul dintre milioanele sau bilioanele de indivizi ce au trait si dupa aceea au fost uitati.

John F. Nash, Autobiografie dupa acordarea Premiului Nobel, 1994

Cititi in acest site web
"Adevarata viata a lui
John Forbes Nash, Jr."

Lucrari ale lui John F. Nash

John Nash pe Internet