Economia de Piata

Teoria dependentei

 

Dependenta

Centru-periferie

Dezvoltarea neegala si combinata 

Substituirea importurilor

 

Se numeste "teoria dependentei" un ansamblu de teorii si modele ce incearca sa explice dificultatile intalnite de anumite tari in initierea si dezvoltarea economica. Au avut loc in anii 60 impulsionate de economistul argentinian Raśl Prebish si CEPAL. Initial s-au directionat catre mediul latinoamerican chiar daca posterior au fost generalizate de catre economisti neo-marxisti dintre care s-a evidentiat Samir Amin, asociindu-l la conceptul de dezvoltare inegala si combinata.

Dependenta economica este o situatie in care productia si bogatia anumitor tari este conditionata de catre dezvoltarea si conditiile conjuncturale ale altor tari, care le domina. Modelul "Centru-periferie" descrie relatia intre economia centrala, autosuficienta si prospera, si economiile periferice, izolate intre ele, slabe si putin competitive. In fata ideii clasice conform careia de comertul international beneficiaza toti participantii, aceste modele arata ca numai economiile centrale sunt cele care beneficiaza.

Acestea au fost cuvintele sale

Subdezvoltarea nu este o consecinta a supravietuirii institutiilor arhaice, de la lipsa capitalurilor in zonele care s-au mentinut la distanta de torentul istoriei lumii, din contra, subdezvoltarea a fost si este generata de insusi procesul istoric ce creeaza dezvoltarea economica a capitalismului.

Andre Gunder-Frank: "America Latina: Subdezvoltare sau  Revolutie", Editura ERA, Mexic, 1963.

Mecanismele prin care comertul international agraveaza saracia tarilor periferice sunt diferite:

Drept consecinta a acestor idei, tarile latinoamericane au aplicat o strategie de dezvoltare bazata pe protectionismul comercial si substituirea importurilor. La randul lor bancile centrale  latinoamericane s-au fortat sa-si supraevalueze moneda  pentru a ieftini importurile de tehnologie. Strategia a functionat in mod satisfacator in timpul decadei anilor 70 in care s-a produs o crestere generalizata a pretului materiilor prime pe pietele internationale ce a influentat foarte negativ economiile "centrale". Dar in sfarsit, contractia cererii internationale si cresterea dobanzilor au dus in decada anilor 80 la criza datoriei externe, care a cerut profunde modificari in strategia de dezvoltare.