Economia de Piata

Fondul European de Orientare si Garantie Agricola (FEOGA)

 

 

FEOGA a reprezentat de la crearea sa principala partida a bugetului comunitar si a fost astfel centrul constant al dezbaterilor cand Consiliul si Parlamentul European au luat decizii in ceea ce priveste bugetul Uniunii. In 1995 FEOGA a absorbit in jur de 48% din bugetul total.

Resursele FEOGA sunt aportate de statele membre, independent de cine va beneficia mai mult de cheltuielile din agricultura. FEOGA este parte integranta a bugetului comunitar general, a carui finantare este determinata in mod esential de catre situatia economica a fiecarui stat membru. Aceasta solidaritate financiara intre statele membre bogate si mai putin bogate este unul dintre principiile fundamentale ale Comunitatii si conditie indispensabila in dobandirea unui mai mare grad de echilibru economic si social in cadrul Uniunii, obiectiv care joaca un rol de fiecare data mai important in politica agricola. Exista si alte venituri derivate din drepturile vamale incasate de Uniune din importurile provenite din tarile necomunitare.

Dupa cum indica si numele sau, FEOGA se compune din doua parti. Sectiunea de Garantii finanteaza cheltuielile Comunitatii in politica de preturi si piete, inclusiv platile compensatorii ale reformei PAC si masurile ce o insotesc. Cea mai mare parte a creditelor FEOGA (aproximativ 90% in 1995) si, din aceste credite, in jur de jumatate este cheltuita in platile directe catre agricultori.

Sectiunea de Orientare primeste resursele comunitare desemnate politicii structurale, ca de exemplu ajutoarele date modernizarii exploatarilor, instalarii tinerilor agricultori, transformarii si comercializarii sau diversificarii. Impreuna cu Fondul European de Dezvoltare Regionala (FEDER) si Fondul Social European (FSE), aceasta sectiune finanteaza masurile de dezvoltare rurala. Aceste masuri se planifica si se executa intr-o forma destul de descentralizata: se impune cooperarea cu statele membre si regiuni si se aplica principiul de cofinantare. In 1995 Sectiunea de Orientare a fost dotata cu un aport de aproape 10% din bugetul agricol total.