Economia de Piata
|
Institutiile Uniunii Europene
Uniunea Europeana este rezultatul uniunii politice a diferitelor state suverane si democratice, care cedeaza voluntar o parte din suveranitatea lor pentru a forma o unitate de ordin superior. Aceasta situatie se produce pentru prima data in istoria umanitatii si de aceea institutiile care se creaza si care dirijeaza si impulsioneaza procesul formeaza un sistem original si unic in lume.
In mod efectiv statele membre accepta sa delege o parte din suveranitatea lor unor institutii independente ce reprezinta pe rand interesele comunitare, nationale si pe cele ale cetatenilor. Nucleul sistemului institutional european este format din trei organisme: Parlamentul European, ce reprezinta cetatenii, Consiliul, ce reprezinta guvernele si Comisia care este organismul ce apara in mod traditional interesele comunitare ale UE.
La acest “triunghi institutional” se adauga alte doua institutii: Curtea de Justitie si Curtea de Conturi. Alte cinci organisme specializate completeaza edificiul.
Parlamentul
European
Parlamentul European, ales la fiecare 5 ani prin sufragiu universal direct ii reprezinta pe cei 374 milioane de cetateni europeni. Candidatii si reprezentantii alesi se grupeaza imprejurul marilor tendinte si partide politice existente in tarile membre.
Europarlamentul detine un site
web in romana in: www.europarl.eu.int/presentation/default_ro.htm
Consiliul Uniunii
Europene
Consiliul este format din ministrii guvernelor tarilor membre. Constituie principala instanta de decizie a Uniunii Europene, institutia cea mai puternica, care are cuvantul decisiv in aproape toate temele.
Presedentia consiliului este rotativa si o ocupa sefii de state sau de guvern ale fiecarei tari membre pe o perioada de sase luni.
Consiliul
are o pagina web: www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/consiliul_ue.html
Comisia
Europeana
Comisia Europeana personifica si apara in interes general Uniunea. Presedintele si membrii Comisiei sunt numiti de catre statele membre in urma aprobarii de catre Parlamentul European. Comisia este motorul sistemului institutional comunitar pentru ca:
Are dreptul de initiativa legislativa, propune texte de lege ce se prezinta Parlamentului si Consiliului.
Este instanta executiva, garanteaza executia legilor europene (Directive, Regulamente si Decizii), bugetului si a programelor adoptate de catre Parlament si Consiliu.
Este gardianul tratatelor, supravegheaza indeplinirea Dreptului comunitar, impreuna cu Curtea de Justitie.
Este reprezentantul Uniunii pe scena internationala, negociaza acorduri internationale, in principal de comert si cooperare.
Mai
multe informatii in: www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/ce.html
Curtea
de justitie
Curtea
de Justitie europeana garanteaza respectarea Dreptului comunitar si
uniformitatea interpretarii. Este capabila sa
recunoasca litigii intre diferite state membre. Institutii comunitare, companii
si particulari. In 1989 s-a
creat Curtea Primei
Instante.
www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/curtea_de_justitie.html
Curtea de conturi
Curtea de conturi europeana verifica legalitatea si regularitatea veniturilor si cheltuielilor Uniunii si se asigura de buna gestiune financiara a bugetului european.
www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/curtea_eu.html
Banca
Central Europeana
Banca Central Europeana stabileste si aplica politica monetara europeana; dirijeaza operatiunile de schimb si garanteaza buna functionare a sistemelor de plati.
Comitetul Economic
si Social
Comitetul Economic si Social este reprezentantul punctelor de vedere si intereselor societatii civile organizate in fata Comisiei, Consiliului si Parlamentului European. Trebuie consultat in teme de politica economica si sociala, poate da sfaturi asupra unor probleme pe care le considera de importanta speciala.
www.ces.ro/romana/ces_in_alte_tari.html
Comisia
Regiunilor
Comisia
Regiunilor supravegheaza respectarea identitatii si prerogativelor regionale si
locale. Este consultata
obligatoriu in probleme legate de politica regionala, mediul ambient si educatie.
Este formata din reprezentantii
entitatilor regionale si locale.
www.mie.ro/inf_util.htm#Comitetul Regiunilor
Banca Europeana de
Investitii
Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia financiara a Uniunii Europene. Finanteaza proiecte de investitii pentru a contribui la dezvoltarea echilibrata a Uniunii.
www.europa.yam.ro/rubrici/institutii/bc_europeana.html
Avocatul european
al poporului
Avocatul european al poporului poate fi consultat de catre o persoana fizica (cetatenii) sau juridica (institutii sau companii) rezidenta in Uniune si se considera victima al unui act de “proasta administrare” din partea institutiilor sau organelor comunitare.
www.mie.ro/inf_util.htm#Mediatorul European
http://www.europarl.eu.int/presentation/pdf/default_ro.pdf