Economia de Piata

ALALC
ALADI
MERCOSUR
NAFTA
AFTA
ASEAN
APEC
COMECOM
EFTA
EEA

Proiecte de integrare economica

In multe zone din lume s-au initiat procese de integrare internationala, care cel mult au ramas in faza de inceput de zona libera. Vom aminti cele mai importante incercari reflectandu-le pe cele mai recente.

In America Latina a fost pioniera Asociatia Latinoamericana a Comertului Liber (ALACL), creata in 1960 de toate tarile din zona cu exceptia Mexicului si Guyneelor. A fost substituita in 1980 de catre Asociatia Latinoamericana de Integrare (ALAI) din care au facut parte Argentina, Bolivia, Brazilia, Chile, Columbia, Ecuador, Mexic, Paraguay, Peru, Uruguay si Venezuela. Pactul Andin a fost creat in 1969 de catre Columbia, Chile, Ecuador, Peru si Bolivia si se revitalizeaza si astazi. In sfarsit, in martie 1991 s-a semnat la Asuncion tratatul care dadea nastere Pietei Comune a Conului de Sud formata din Argentina, Brazilia, Paraguay si Uruguay.

apecmanila1996.jpg (39312 bytes)
Liderii APEC reuniti la Manila in 1996

 

In 1989 s-a stabilit un acord de liber comert intre Canada si Statele Unite care s-a amplificat in iunie 1991 cu aderarea Mexicului formand NAFTA (Asociatia Nordamericana a Comertului Liber). Acesta pare sa fie raspunsul apararii americane in fata avansurilor si puterii economice atinse de Uniunea Europeana, dar cele mai mari diferente existente intre tarile americane prevad ca progresele sale vor fi mai lente. In orice caz, obiectivele sale in acest moment sunt mult mai putin ambitioase.

 

In Asia exista astazi doua proiecte. AFTA (Asociatia Comertului Liber a ASEAN) in al carei nucleu sunt cei zece membrii ai ASEAN (Asociatia Statelor Asiei de Sudest), Filipine, Indonezia, Malayezia, Singapor, Thailanda, Brunei, Vietnam, Cambodgia, Laos si Myanmar. ASEAN inglobeaza 400 de milioane de persoane si economiile acestora sunt cele cu cel mai rapid ritm de crestere din lume.

Celalalt mare proiect este APEC (Cooperatia Economica a Pacificului Asiatic). APEC detine astazi 21 de membrii. A fost stabilita in 1989 pentru Australia, Brunei, Canada, Indonezia, Japonia, Coreea de Sud, Malayezia, Noua Zeelanda, Filipine, Singapor, Thailanda si Statele Unite. Apoi au aderat si China, Hong-Kong si Taipei, Mexic, papua-Noua Guinee, Chile, Peru, Rusia si Vietnam. Aceasta APEC se prezinta ca o alternativa globala la CE. In 1996 comertul exterior al tarilor APEC reprezenta 45% din comertul mondial. 

In Africa se detaseaza Uniunea Magrebului Arab ce contine Libia, Tunis, Algeria, Mauritania si Maroc, fiind create si Comunitatea Africii Orientale, Comunitatea Economica a Statelor Africii Occidentale, Uniunea Vamala si Economica a Africii Centrale si Uniunea Monetara a Africii de Vest intre altele.

Intre tarile Europei de est s-a creat dupa al doilea razboi mondial COMECOM, Consiliul de Asistenta Economica Mutuala, ca raspuns la planul Marshal si la Piata Comuna; a fost una dintre primele institutii care a fost dizolvata in urma schimbarilor tarilor comuniste.

 efta.gif (2777 bytes)

Celelalte tari europene care au ramas in crearea Comunitatilor Europene, au decis sa creeze in 1959, sub conducerea Regatului Unit al Marii Britanii, Asociatia Europeana a Comertului Liber, EFTA. In afara de UK la inceput au mai facut parte si Austria, Danemarca, Norvegia, portugalia, Suedia si Elvetia. Mai tarziu au aderat Islanda, Finlanda si Lichtenstein. In 1972 Marea Britanie si danemarca au abandonat-o pentru a intra in CEE. Ceilalti au abandonat-o dupa aceea. Astazi este formata doar din Islanda, Lichtenstein, Norvegia si Elvetia. EFTA mentine astazi unele legaturi foarte stranse cu Uniunea Europeana institutionalizate in Zona Economica Europeana ZEE, prin intermediul acordurilor stabilite in Oporto in 1992.

Dupa cum se stie, procesul de integrare mai avansat este cel al tarilor care fac parte din Uniunea Europeana.