Economia de Piata

Beneficiile Euro

 

Necesitatea unei monede unice apare cand se doreste suprimarea barierelor tarifare din libera circulatie a bunurilor, capitalurilor, serviciilor si persoanelor si completarea realizarii pietei unice. Proiectul nu areEuro precedent istoric de la Imperiul Roman si nici vreun alt echivalent in lume. Reunirea monezilor, care au fost pentru tarile europene simboluri si instrumente ale suzeranitatii lor de-a lungul a diferitelor secole implica o revolutie politica pacifista ce va ajuta cetatenii sa se simta parte integranta a unei noi entitati.

 

Istoria crearii Euro

Iunie 1989: In baza raportului prezentat de Presedintele Comisiei, Jacques Delors, Consiliul European din Madrid stabileste principiile generale pentru Uniunea Economica si Monetara: obiectivul unei monede unice, creionand un proces in diferite faze.

1 iulie 1990: Incepe in mod oficial prima faza a UEM.

10 decembrie 1991: semnarea Tratatului Uniunii Europene. Decizia crearii unei Uniuni monetare si adoptarea a cinci criterii de convergenta referitoare la datoria publica, deficitul public, rata inflatiei, tipurile de dobanzi si stabilitatea ratelor de schimb.

7 februarie 1992: Tratatul de la Maastricht facand cunoscut calendarul in trei etape al scopurilor ce trebuie atinse.

1 ianuarie 1994: a doua faza a UEM (perioada de tranzitie)

  • Crearea Institutului Monetar European (IME) in Francfort ce se ocupa de crearea Bancii Central Europene
  • Intarirea procedeurilor de coordonare a politicilor economice la nivel european
  • Lupta impotriva deficitelor excesive si politica de convergenta economica a statelor membre.
  • Independenta bancilor centrale nationale

16 decembrie 1995: Consiliul European din Madrid

  • Adoptarea numelui de "euro"
  • Fixarea sistemului tehnic de introducere a euro si a calendarului pentru trecerea la moneda unica

14 decembrie 1996: Consiliul European de la Dublin

  • Adoptarea unui pact de stabilitate bugetar si de crestere
  • Statutul juridic al euro

16 iunie 1997: Consiliul European de la Amsterdam

  • Confirmarea pactului de stabilitate si dezvoltare
  • Aprobarea reglementarilor statutului juridic al euro
  • Rezolutia "SME bis" destinata tarilor ce nu participa in zona euro
  • Alegerea modelului monezilor

13 decembrie 1997: Consiliul European de la Luxembourg

  • Rezolutia coordonarii politicilor economice, in timpul celei de-a treia faze a UEM (supravegherea multilaterala) si a articolelor 109 si 109B din Tratat (politica de schimb si reprezentare a Comunitatii la scara internationala).

1998: Consiliul European determina lista tarilor ce participa la euro pe baza criteriilor de convergenta

  • stabilirea Bancii Central Europene (BCE) si numirea comitetului sau executiv
  • Inceperea producerii bancnotelor si monezilor.

1 ianuarie 1999:

  • A treia faza a UEM; euro se transforma in moneda cu drepturi depline
  • Trecerea euro la banci si intreprinderi.

1 ianuarie 2002: Introducerea euro; punerea in circulatie a monezilor si bancnotelor.

1 iulie 2002: anularea statutului de moneda legala a monezilor si bancnotelor nationale.

Beneficiile esentiale care se obtin de pe urma participarii la uniunea monetara sunt:

1. Eliminarea costurilor de tranzactie drept consecinta a substituirii diferitelor monezi nationale pentru o moneda unica. Chiar daca este dificila calcularea acestei reduceri de costuri, unii autori au estimat castigurile derivate din eliminarea acestor costuri de tranzactie pentru Uniunea Europeana la aproximativ 0,5% din PIB.

2. Eliminarea nesigurantei asociate variatiei tipurilor de schimb ale monezilor tarilor ce se integreaza in moneda unica. Acest avantaj este clar daca se considera efectele daunatoare pe care diversitatea excesiva a tipurilor de schimb si incertitudinea le genereaza in schimburile comerciale si in investitiile internationale

In plus fata de efectele pozitive asupra acestor doua variabile se pot semnala si efecte de mai mica incertitudine asupra cresterii economice: reducerea variabilitatii tipurilor de schimb ar duce la scaderea primei de risc ce incorporeaza tipurile de dobanzi reale. Aceasta la momentul sau va creste investitiile productive pentru a face atractive acele proiecte care momentan nu pot fi din cauza ridicatului cost al capitalului. In forma ca cea mai mare eficienta in utilizarea resurselor ar duce la o mai mare productivitate si, in consecinta, la o mai mare crestere pe termen mediu.

 

Mai mica incertitudine
flechabajo.gif (993 bytes)
Scaderea dobanzilor
flechabajo.gif (993 bytes)
Cresterea investitiilor

 

Acum, la aceste efecte benefice trebuie adaugate altele derivate din procesul particular al introducerii euro urmat de Uniunea Europeana, la fel ca si caracteristicile diferentiale prezentate de aceasta. Normele de indeplinire obligatorie referitoare la marimea datoriei publice si a deficitului public si la existenta unei singure autoritati monetare ce trebuie sa formuleze o politica monetara unica presupun o garantie aditionala a stabilitatii.

De la considerarea acestor elemente se pot identifica urmatoarele beneficii:

Aprofundarea pietei interne: Stabilirea euro, chiar daca nu era indispensabil pentru functionarea pietei interne, permite realizarea unui pas definitiv in mersul integrarii pietelor, incrementand astfel beneficiile oferite de acesta. Existenta diferitelor monezi si instabilitatea schimbului constituie o bariera ce impiedica punerea in practica a tuturor beneficiilor potentiale ale pietei unice. Stabilirea preturilor bunurilor si serviciilor intr-o singura moneda favorizeaza transparenta pe toata piata europeana, cu toate dificultatile ce le implica fixarea discriminatorie a preturilor.

Aceste efecte sunt de aplicare pe pietele financiare, in care se introduce concurenta intre diferitele institutii financiare la disparitia unuia din elementele ce contribuie la segmentarea pietelor: denumirea activelor in diferite monezi. In consecinta, alternativele de finantare deschise particularilor si intreprinderilor vor fi amplificate si imbunatatite in forma substantiala.

TIPURI DE CONVERSIE ALE EURO
1 EUR = 40.3399 BEF
BE
= 1.95583 DEM
DE
= 166.386 ESP
ES
= 6.55957 FRF
FR
= .787564 IEP
IE
= 1936.27 ITL
IT
= 40.3399 LUF
LU
= 2.20371 NLG
NL
= 13.7603 ATS
AT
= 200.482 PTE
PT
= 5.94573 FIM
FI

 

Stabilitatea macroeconomica: Conditiile de convergenta fixate in Tratatul Uniunii Europene a garantat ca doar acele tari cu stabilitate macroeconomica sa aiba acces la moneda comuna. Satisfacerea acelor criterii asigura ca tarile au bune criterii financiare publice si ca au dobandit stabilizarea inflatiei la un nivel redus. Functionarea Pactului de Stabilitate si Crestere va permite ca tarile membre sa fie involucrate in stabilitatea macroeconomica si in mod fundamental in controlul deficitelor publice.

Conditiile bune macroeconomice considerate sunt intarite de existenta unei politici monetare unice, al carei obiectiv este stabilitatea preturilor. Totul garanteaza inalta credibilitate antiinflationista a BCE, cu care dobandirea rezultatelor dorite d inflatie va rezulta a avea mai putine costuri.

 

Moneda internationala: In sfarsit, puterea economica si comerciala a Uniunii Europene si bazele pe care s-a construit moneda unica permit ca euro sa se converteasca intr-o moneda de rezerva internationala.