Economia de Piata
|
CEPAL - ECLAC, Comisia economica pentru America Latina si Caraibe
Consiliul Economic si Social al Natiunilor Unite a creat in 1948 cinci comisii economice regionale cu obiectivul de a ajuta si colabora cu guverne in aria investigarii si analizarii temelor economice regionale si nationale. Mediile de activitate ale celor cinci comisii sunt Europa, Africa, regiunea Asiei si Pacific, Asia Occidentala (Orientul Mijlociu) si America Latina. Dar in special ultima, CEPAL, cea mai activa si care a atins un nivel inalt de prestigiu si influenta. In 1984 campul sau de activitate a fost amplificat cu regiunea Caraibe.
Scopurile sale explicite sunt contribuirea la dezvoltarea economica si sociala a Americii Latine, coordonarea actiunilor dirijate catre promovarea si intarirea relatiilor dintre tarile latinoamericane intre ele si cu celelalte tari ale lumii.
Pulsati
aici pentru a vedea o lista de carti in engleza despre CEPAL |
Sediul sau este in Santiago de Chile, dar are doua sedii subregionale, unul pentru subregiunea Americii Centrale, situat in Mexic, D.F. si celalalt pentru subregiunea Caraibe, situat in Puerto Espaņa. Are de asemeni birouri nationale in Buenos Aires, Brazilia, Montevideo si Bogota si un birou de legatura in Washington, D.C.
Sunt 41 de state membre CEPAL: Antigua si Barbuda, Argentina, Bahamas, Barbados, Belice, Bolivia, Brazilia, Canada, Columbia, Costa Rica, Cuba, Chile, Dominicana, Ecuador, San Salvador, Spania, Statele Unite ale Americii, Franta, Granada, Guatemala, Guyana, Haiti, Honduras, Italia, Jamaica, Mexic, Nicaragua, tarile de Jos, Panama, Paraguay, Peru, Portugalia, Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord, Republica Dominicana, Santa Lucia, Saint Kitts si Nevis, San Vicente si Granadinele, Surinam, Trinidad Tobago, Uruguay si Venezuela. Membrii Asociati sunt 6: Antilele Neerlandeze, Aruba, Insulele Virgine Britanice, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Montserrat si Porto Rico. |
CEPAL are astazi 41 de state membre si sase asociati. CEPAL analizeaza si investigheaza teme de interes economic, publica rezultatele acestor studii, presteaza asistenta tehnica, participa la seminarii si conferinte si face cursuri de formare. Mare parte din prestigiul sau il datoreaza lui Raul Prebish, economistul care a condus CEPAL in timpul primilor ani si care a axat analiza dezvoltarii economice a regiunii dintr-un punct de vedere riguros dar original, aparte de curentele economice dominante si foarte interesat in problemele specifice ale regiunii.
A se vedea raportul Echitate, Dezvoltare si Cetatenie elaborat si publicat de CEPAL in 2000 si inclus in acest CD-ROM (in format PDF, 1.9Mb)