Economia de Piata

Politici antiinflationiste

Aparent sterilele nuantari asupra cauzelor inflatiei ascund in realitate o atitudine normativa: de unde vine radacina raului depinde de reteta medicului; trebuie atacate adevaratele origini ale raului si nu trebuie sa ne limitam la disimularea simptomelor. 


Picasso:
Stiinta si caritate (1897)

Orice medicament impotriva acestei boli este foarte amar, dar unele pilule par sa fie mai mult pe gustul anumitor persoane decat pe al altora. Politicle antiinflationiste diminueaza de obicei veniturile ... dar unele influenteaza mai mult veniturile capitalului in timp ce altele par sa aiba un impact special asupra veniturilor din munca. 

Politica controalelor directe pare a fi inspirata din edictele imparatilor romani "interzicand" cresterea preturilor. Pe termen scurt pot avea un anumit efect, dar daca cauzele sau dezechilibrele subdiacente nu se corecteaza, atunci cand vin controalele, inflatia va apare cu mai multa forta. In orice caz controlul direct poate doar sa fie o masura pe termen scurt; daca se prelungeste in timp ar apare piata neagra si s-ar produce distorsiuni in productie pentru care medicamentele ar putea face mai mult rau decat boala.  

ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE 

Marturiseste, Dumnezeule, Consiliul pe care neprevazutul strigat al Curtii pentru taxa pe paine, pentru calitatea ei rea si pretul ridicat, in asa hal i-a tulburat pe toti ministrii incat (..) le-a intunecat judecata. (..) In dorinta de a da cele mai grabite masuri de prevedere, nu au scumpit painea taranii ci ministrii, ministrii au fixat pretul pe care nu-l pusesera taranii. (..) Foloasele Consiliilor in aceste orase sunt cauza celor mai mari danii ale monarhiei. In primul rand, pentru ca aceste materii sunt complet straine profesiunii Consiliului si inteligentei ministrilor (pe care trebuie sa le voteze); pentru ca acestia nu au avut niciodata unde sa invete Economie, si nici studiile lor nu au fost in aceasta directie, numai ceea ce se cunoaste din experienta si practica, pe care nu au avut-o niciodata, slujitori in colegiile lor cu alte ocupatii si griji, si in cancelarii, angajati in sentinte si procese, si astfel astazi ministrii cei mai zelosi marturisesc ca nu inteleg aceste lucruri de-ale satisfacerilor, dupa cum o demonstreaza si gresitele temperamente care au aparut.

Consultatia Consiliului Castiliei pentru Regele Filip III, 1619. 

Politica veniturilor consta in stabilirea limitelor pentru cresterea retributiilor, salariilor si beneficiilor. Dar daca salariile si retributiile sunt foarte usor de controlat, nu se poate spune acelasi lucru despre beneficii, pentru ca aceasta politica obisnuieste sa duca la pierderi ale capacitatii de achizitie exclusiv pentru muncitori. Totusi trebuie de amintit aici succesul Spaniei de la sfarsitul anilor saptezeci si inceputul anilor optzeci: negocieri intre guverne si organizatii patronale si sindicale au permis semnarea unei serii de acorduri in care se limita cresterea preturilor si salariilor, dandu-se muncitorilor avantaje sociale si sindicale ce vor compensa pierderea puterilor lor de achizitie si vor garanta posibilitatea recuperarii lor in anii urmatori. 

Politica de liber schimb poate fi utilizata si in lupta contra inflatiei. Daca se permite importul liber al anumitor produse pentru a fi vandute pe piata nationala la un pret aproximativ egal celor produse in interior va creste competivitatea interioara, impiedicand sau facand mai lente cresterile de preturi. Dar consecintele acestei politici asupra comertului exterior pot fi grave: cresterile preturilor interne vor deteriora grav echilibrul din balanta de marfuri. 

Efectele politicii fiscale si politicii monetare au fost analizate in detaliu in diferite teme anterioare si inca trebuie sa ne intoarcem la ele in cele ce urmeaza. Politica fiscala antiinflationista cere reduceri ale cheltuielilor publice. Politica monetara cere controlul ofertei de bani si niveluri mari ale dobanzilor. Cu toate acestea, eficacitatea acestor politici depinde in mare masura de previziunile agentilor economici. Trebuie astfel sa ne oprim sa analizam cum s-au format asteptarile.