Economia de Piata

Calculul valorii produsului

Valoarea adaugata
Consumul final
Formarea bruta de capital
Remunerarea salariatilor
Excedentul de exploatare
Termeni nominali
Termeni reali

Produsul Intern Brut (PIB) este unul din principalele agregate economice continute de Contabilitatea Nationala, care reprezinta in forma globala rezultatul final al activitatii productive al unei economii, este valoarea bunurilor si serviciilor finale generate de o economie pe teritoriul sau.

In graficul alaturat apare o reprezentare simplificata a fluxului circular al activitatii economice a unei tari. In imagine nu apar nici activitatea statului si nici fluxurile cu exteriorul, importurile si exporturile.

Daca economia reala ar fi atat de simpla, masurarea produsului national ar fi foarte usoara. Ar fi vorba numai de a masura debitul fluxului circular din orice zona, cheltuielile familiilor, venitul intreprinderilor sau plata veniturilor. Aceste trei masuratori ar da exact acelasi rezultat. Complexitatea apare la considerarea efectului actiunilor statului, care retine impozite si introduce subventii in diferite parti ale fluxului si a existentei sectorului exterior.                                  

Produsul Intern Brut exprimat in preturile pietei (PIBpp) poate fi definit cu precizie in trei forme:

bienes.gif (2791 bytes)
Piata
de bunuri
si servicii

Venituri

 








 







  Cheltuieli

 

empresa.gif (3060 bytes)intreprinderi

familiifamilia.gif (2929 bytes)

 

Venituri







 

Piata
de
factori

factores.gif (2394 bytes)













 

 

PIB-ul este egal cu suma valorilor brute adaugate ale diverselor sectoare institutionale sau a diferitelor ramuri de activitate, plus TVA-ul produselor si impozitele nete ale importurilor. In schema fluxului activitatii economice aceasta definitie a PIB-ului echivaleaza cu masurarea debitului fluxului in momentul intrarilor sau incasarilor companiilor.

PIB-ul este egal cu suma intrebuintarilor finale interioare a bunurilor si serviciilor (consumul final si formarea bruta a capitalului), plus exporturile si minus importurile de bunuri si servicii. In schema fluxului activitatii economice aceasta definitie a PIB-ului echivaleaza cu masurarea debitului fluxului cheltuielilor familiilor.

PIB-ul este egal cu suma remunerarilor salariatilor, excedentul brut al exploatarii si impozitele asupra productiei si importurile, minus subventiile. In schema fluxului activitatii economice aceasta definitie a PIB-ului echivaleaza cu masurarea debitului fluxului in momentul in care companiile platesc venituri familiilor.

Cum ceea ce se masoara sunt fluxuri financiare, pentru a putea compara cifrele produsului national din diferiti ani, va trebui tinut cont ca unitatea de masura utilizata pentru estimare, moneda nationala, variaza de la un an la altul daca exista inflatie. In prezentarea unei serii temporale, va trebui specificat daca este elaborata in termeni nominali, folosind moneda curenta din fiecare an, sau in termeni reali, neluand in considerare efectul inflatiei, adica utilizand moneda din anul de baza.