Economia de Piata

Obiectivele politicii economice

Prioritatea obiectivelor
Complementarea productiei

Cre
sterea
Redistributia
Sustinerea
Stabilitatea
Obietive complementare
Obiective contradictorii
Instrumente
Politica monetara
Politica fiscala
Variabile obiectiv
Variabile instrumentale

Conceptiile liberale ale secolului XIX considerau ca jocul liber al agentilor economici privati a condus la situatia economica optima prin care rolul statului in economie trebuia sa se limiteze la apararea drepturilor de proprietate si la obligarea indeplinirii contractelor. Dar de-a lungul secolului XX, s-a constatat ca initiativa privata prin ea insasi, conducea la grave dezechilibre fiind necesara o interventie de fiecare data mai constienta si mai ampla.

Chiar daca toti economistii sunt de acord cu necesitatea acestei interventii, divergentele ideologice conduc la idei complet contrare asupra obiectivelor politicii economice a statului, ordinii prioritatii intre ele si gradului de intensitate al interventiei. In orice caz, oricare ar fi ideologia, majoritatea economistilor va putea admite formularea obiectivelor de mai jos, specificand ca ordinea este total arbitrara.

 

rivera.jpg (44950 bytes)
Diego Rivera: Industri
e in Detroit (fragment). 1933.

botonpurpura.gif (933 bytes) Eficienta productiva. Statul trebuie sa stimuleze cresterea economica promovand dezvoltarea productiei, care in plus de a crea locuri de munca, va oferi un nivel al consumului mai bun si bunastare. In acelasi sens trebuie sa-si completeze productia pentru ca exista anumite tipuri de bunuri ce nu sunt oferite in cantitate suficienta de initiativa privata.

botonpurpura.gif (933 bytes) Echitatea distributiva. Cu alte cuvinte, redistribuirea productiei si venitului. Jocul liber al pietei tinde sa provoace inegalitati economice intre indivizi, regiuni, sectoare productive. Interventia statului poate corecta aceste inegalitati.

botonpurpura.gif (933 bytes) Stabilitatea. Dobandirea stabilitatii sistemului economic, opusa proceselor inflationiste si schimburilor ciclice ce provoaca tulburari bruste ale productiei si angajarii.

botonpurpura.gif (933 bytes) Stabilitatea. Activitatile economice si veniturile obtinute de catre generatiile actuale nu pun in pericol generatiile viitoare. Stabilitatea poate fi inteleasa ca echitate intre generatii.

Problema radicala in care unele din aceste obiective sunt complementare, adica alimentate mutual, in timp ce altele sunt contradictorii, in forma in care cautarea unuia face dificila realizarea altuia. De exemplu, primele doua sunt clar complementare dar stimularea productiei si angajarii poate provoca in anumite circumstante inflatie si instabilitate economica.

Pentru realizarea acestor obiective statul dispune de trei tipuri de instrumente:

pont006.gif (1145 bytes) puterea sa de reglementare si constrangere a activitatii economice;

pont006.gif (1145 bytes) instrumentele monetare care presupun capacitatea sa de a stabili cantitatea de bani in circulatie si tipurile de dobanda;

pont006.gif (1145 bytes) si instrumentele fiscale, veniturile si cheltuielile publice. 

Se numesc politica fiscala interventiile statului in cadrul sistemului economic utilizand instrumente fiscale.

Se numesc politica monetara interventiile statului, normal ale autoritatii monetare sau bancii centrale, utilizand instrumente monetare.

Politicienii vor putea doar adopta decizii corecte, daca cunosc in forma cea mai exacta posibil masurile variabilelor macroeconomice. Variabilele obiectiv sunt cele care se doresc a fi manipulate: productia, locurile de munca, inflatia. Pentru a le influenta se utilizeaza variabilele instrumentale: cheltuielile si veniturile publice, cantitatea de bani in circulatie sau tipurile de dobanda.