Economia de Piata

Oligopolul

Cand pe o piata activeaza un numar redus de producatori, ne aflam in situatia de oligopol. Se va numi oligopol al cererii piata cu putini cumparatori si oligopol bilateral cea cu putini producatori si putini cumparatori.

Problema oligopolistului este foarte diferita de celelalte tipuri de intreprinzatori. Pe pietele cu libera concurenta nici un participant nu poate sa influenteze rezultatele altei companii pentru ca nu are suficienta forta de a modifica preturile. In cazul monopolului nu exista concurenti care pot fi deranjati. Dar la oligopol, concurentii pot deranja mult. Orice oligopolist poate influenta beneficiile celorlalti concurenti. Eforturile de a-si imbunatati propriile rezultate provoaca inexorabil deteriorarea rezultatelor celorlalti.

La problemele intreprinzatorilor oligopolisti s-au gasit doua tipuri de solutii: cu sau fara acordul partilor.  Se numeste acord orice contract care restrange lupta concurentiala intre companii. Forma maxima de intelegere, cea care maximizeaza beneficiile oligopolistilor este cartelul, un acord intre toti producatorii industriei, care pot avea urmatoarele forme:

ball-glass-cyan.gif (341 bytes) Concurenta fara preturi. Fiecare companie incearca sa imbunatateasca calitatea, prezentarea sau orice alt factor, dar respectand pretul stabilit de comun acord.

ball-glass-cyan.gif (341 bytes) Impartirea cotelor-parti sau a pietelor. Fiecarei intreprinderi i se distribuie o zona unde poate sa vanda, i se fixeaza o productie maxima care nu poate fi depasita.

In ambele cazuri situatia se transforma in monopol, beneficiile vor fi maxime si se va produce pierderea de eficienta studiata in paragraful anterior.

Dar a se pune de acord nu era atat de usor cum credea A. Smith. Daca acordul consta in impartirea cotelor-parti, nici o intreprindere nu va fi satisfacuta cu ceea ce i se atribuie, toate vor sa produca mai mult. Daca ceea ce se incearca este fixarea unui pret comun, intreprinderile cele mai eficiente, cele care dispun de tehnologie avansata ce le permite sa produca la un cost mai mic, vor face presiuni pentru scaderea pretului, in timp ce cele mai putin eficiente vor fi partizanele unui pret mare. Din cauza dificultatii acestor negocieri, o data ce s-a ajuns la un acord va apare o anumita rigiditate, va fi dificila schimbarea acordurilor pentru adaptare la conditiile schimbatoare ale pieteti. O alta dificultate aditionala provine din faptul ca, legislatia multor tari interzice practicile acordurilor si in anumite ocazii s-au putut demonstra si pedepsi anumite industrii pentru realizarea de propuneri si presiuni de acest tip.

Cea mai buna alternativa la cartel, ce eludeaza toate aceste inconveniente, este suprematia preturilor. Este o situatie foarte frecventa in lumea afacerilor. Cand exista o piata lider, ce fixeaza pretul si conditiile ofertei ce sunt acceptate de toti ceilalti fara necesitatea de a negocia. Exista trei tipuri de companii care se pot inscrie:

cool.gif (217 bytes) Intreprinderea dominanta, adica cea cu cea mai mare marime, cea mai mare cota de participare ce se diferentiaza de toate celelalte. Aceasta va fi si cea care va dispune de cele mai multe informatii, cea care cunoscand conditiile cererii la scara mare va putea estima pretul cel mai stabil si avantajos.

cool.gif (217 bytes) Cea care beneficiaza de costuri mai mici pentru a dispune de tehnologia cea mai avansata. Acest caz rezulta a fi mai stabil daca compania ce fixeaza pretul ar fi una ce practica costuri mari, pretul ar rezulta si el a fi prea mare si ar fi mai probabil ca situatia sa denatureze spre un razboi al preturilor.

cool.gif (217 bytes) Cea care se bucura de prestigiu si respect social. Este frecvent faptul ca un oligopolist, prin varsta sau formatiunea sa, sa fie considerat de concurentii sai expert si capabil de a diagnostica conditiile schimbatoare ale cererii, iar acestia ii vor accepta deciziile.

In orice caz, aceste acorduri sunt intotdeauna instabile si fragile pentru ca daca vreunul dintre membrii ii tradeaza pe ceilalti, poate obtine mari beneficii.

OLIGOPOLUL: SOLUTII LEGALE

Situatii

Duopolist A

Duopolist B

Solutii

Asimetrice

Lider

Secundul

a lui Stackelberg

Secundul

Lider

Simetrice

Secundul

Secundul

a lui Cournot

Lider

Lider

a lui Bowley

Solutiile legale la problemele oligopolistilor au fost studiate in secolul trecut. Solutia lui Cournot (1801-1877) presupune ca, competenta se stabileste nu in termeni de preturi ci de cantitati. Analiza se refera la un duopol, chiar daca rezultatele sale sunt generalizabile pentru majoritatea companiilor. Fiecare duopolist, tinand cont de cantitatea pe care o produce concurenta, calculeaza cantitatea pe care trebuie sa o produca pentru a-si maximiza beneficiile. Asta va produce o crestere a productiei totale si o diminuare a pretului pietei, ceea ce va cere un nou calcul pana cand, pentru masuri succesive, ambele duopoliste, se ajunge la o situatie de echilibru. In rezultatul final vor exista beneficii extraordinare pentru ambele companii, dar nu atat de mari ca cele care s-au obtinut in cazul unui acord.

ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE

Oamenii din aceeasi industrie se intalnesc de putine ori, chiar daca este pentru sarbatori si petreceri, fara ca discutia sa se transforme intr-o conspiratie impotriva publicului sau intr-o uneltire de crestere a preturilor. Este de fapt imposibila impiedicarea acestor reuniuni prin intermediul unei legi, care sa fie aplicabila si care sa fie compatibila cu libertatea si justitia. Dar daca legea nu poate impiedica ca oamenii din aceeasi ramura industriala sa se reuneasca cateodata, cel putin nu ar trebui sa faca nimic pentru a facilita acele adunari si mai ales sa le faca necesare.

(Adam Smith, Avutia Natiunilor, Vol.1, Cap.X)

Rationamentul propus de Cournot nu este bun din doua motive: nici duopolistii nu pot ignora persistent interdependenta lor, nici nu sunt motive care sa limiteze modalitatea lor de concurenta in variatia cantitatii produse. Daca se decid sa concureze prin scaderea preturilor, rezultatul va conduce la o solutie cu preturi si cantitati produse, egale cu cele de pe piata cu libera concurenta.

Stackelberg (1905-1946) propune ca fiecare duopolist sa poata activa ca lider sau ca firma executanta (secundul). Liderul este cel care isi decide independent propriul sau comportament, considerand ca este cel mai puternic si ca va putea impune in fata concurentei acest rezultat. Secundul este cel care accepta deciziile liderului ca date si le optimizeaza folosindu-si propriul comportament. Daca duopolul este asimetric, adica are un lider si un secund, rezultatul va fi stabil. Duopolul simetric, in care ambii activeaza ca secunzi este cazul analizat de Cournot. Duopolul simetric, in cadrul caruia ambele companii incearca sa se comporte ca lideri va provoca un razboi al preturilor, care se va rezolva doar prin abandonul uneia din ele, dand faliment sau acceptandu-si pozitia de dependenta.

Problema supracererii serveste pentru a explica stabilitatea pretului in oligopol. Daca un oligopolist isi diminueaza pretul, ceilalti concurenti se comporta in acelasi fel, astfel incat primul nu-si va putea creste sensibil vanzarile: pentru preturi mai mici decat cele stabilite, cererea rezulta a fi inelastica. In schimb, daca incearca sa creasca preturile, ceilalti oligopolisti nu-l vor urma, pentru ca vanzarile se vor reduce puternic: cererea pentru preturi superioare celui stabilit este foarte elastica. Cele doua forme de manifestare ale cererii pe marginea pretului stabilit se intalnesc, in sensul ca il mentin stabil.