Economia de Piata

Costurile pe termen scurt

O alta forma de a analiza costurile este de a considera posibilitatea pe care o are intreprinzatorul de a le controla. Instalatiile dintr-o intreprindere, de exemplu, nu pot fi modificate in scurt timp. Daca trebuie crescuta sau redusa circumstantial productia, ceea ce se va putea modifica este alt tip de factori; poate se vor face ore in plus sau va varia consumul energiei sau al materiilor prime.

De aceea trebuie facuta distinctia intre costurile fixe, cele ale factorilor care se pot modifica doar pe termen lung si costurile variabile, cele care au flexibilitatea de a se adapta circumstantelor schimbatoare pe termen scurt. Costurile totale sunt rezultatul sumei ambelor costuri. Graficul superior dun figura arata o reprezentare a costurilor pentru diferite cantitati produse.

Para una presentación multimedia (127Kb), pulsar sobre la imagen.
Para proyectar una explicación multimedia de los costes a corto plazo pulsar sobre la imagen.

PARA VER OTRAS EXPLICACIONES DE ECONOMÍA  MULTIMEDIA PULSAR AQUÍ

Costurile fixe sunt reprezentate printr-o linie orizontala oricare ar fi cantitatea produsa, marimea sa este intotdeauna aceeasi; inclusiv cand productia este zero, costurile fixe nu variaza. Ganditi-va ca exemplu de costuri fixe la dobanzile pe care le are intreprinderea de platit unei banci pentru un imprumut: oricare ar fi cantitatea produsa de intreprindere, cantitatea acestor dobanzi nu variaza; nici cand productia este zero.

Costurile variabile, in schimb, sunt nule cand nu este productie. La inceput cresc foarte rapid, dar pentru cantitati mari de produse, cresterea cu cateva unitati a productiei nu implica mari diferente in cost.

Cand productia este zero costurile totale coincid cu cele fixe. Incepand cu acest moment, forma grafica ce reprezinta costurile totale este asemanatoare cu cea a costurilor variabile, deplasata in sus la o distanta egala cu cea a costurilor fixe.

Pentru a calcula costul fiecarei unitati de produs se estimeaza costurile medii: costurile totale medii sunt rezultatul impartirii costurilor totale la numarul de unitati produse; costurile variabile medii sunt rezultatul impartirii costurilor variabile la cantitatea produsa; in aceeasi forma se pot calcula costurile fixe medii. Dar in realitate nu toate unitatile produse costa la fel. In ceea ce priveste legea randamentelor descrescatoare, este normal ca fiecare unitate aditionala ce se produce sa coste mai mult decat cea anterioara. Costul marginal masoara costul ultimei unitati produse.

A se observa in grafic ca curba costurilor marginale taie pe cea a costurilor variabile medii si pe cea a costurilor totale medii prin punctul cel mai de jos. Aceasta se datoreaza faptului ca atunci cand costul marginal este inferior celui mediu, la producerea in plus a unei unitati, costul mediu se diminueaza; cand costul marginal este superior celui mediu, la producerea unei unitati in plus costul mediu creste; astfel cand costul marginal este egal cu costul mediu, adica in momentul intretaierii curbelor, costul mediu nici nu scade si nici nu creste: este punctul de minim.