Economia de Piata

    Productivitatea

 

Intreprinderile sunt agentii economici ce transforma factorii de productie in bunuri si servicii. Vom studia acum cum se realizeaza acest proces de transformare, dar nu in ceea ce priveste caracteristicile sale tehnice, ci aspectele economice.

Pentru orice proces productiv se utilizeaza factorii in diferite proportii, in functie de bunul despre care este vorba. Productia totala a unei intreprinderi este rezultatul conjunctiei tuturor factorilor productivi. Daca se creste cantitatea adusa ca aport de toti factorii, productia va creste. Dar daca se mentine la acelasi nivel cantitatea din toti factorii si incepe sa creasca cantitatea numai dintr-un singur factor de productie, productia totala va creste de fiecare data lent pana cand va inceta sa mai creasca. Asta este ceea ce se cunoaste a fi legea randamentelor descrescatoare.

productividad.gif (5884 bytes)Pentru a studia functionarea intreprinderilor, analiza economica neoclasica utilizeaza conceptul de produs sau productivitate marginala, cresterea productiei ce se obtine prin adaugarea unei unitati dintr-un factor. Ideea este similara cu utilitatea marginala pe care am vazut-o cand am studiat consumatorii si de asemeni in acest caz productivitatea marginala rezulta a fi descrescatoare. Imaginea descrie cresterea productiei, care se obtine aplicand cantitati crescatoare dintr-un singur factor; cresterea este rapida la inceput, apoi devine mai lenta pana ce atinge un maxim incepand de la care se diminueaza. Productivitatea marginala sau randamentul factorului este descrescator de la inceput si, cand productia totala incepe sa scada, ajunge sa fie negativa.

Sa presupunem ca intr-o intreprindere se mentin constante instalatiile, masinile, cantitatea de materii prime aplicate si cantitatea de energie contractata, dar incepem sa crestem numarul de lucratori. La inceput productia va creste, dar va veni un moment in care la cati muncitori noi intra, nu se va reusi sa se creasca productia nici macar cu o unitate; inclusiv este posibil ca un mare numar de lucratori sa serveasca doar pentru a-i deranja pe ceilalti, impiedicandu-i sa munceasca eficient si astfel se va reduce productia totala. Adica, conform legii randamentelor descrescatoare, productivitatea marginala a muncii, la fel ca oricare alt factor de productie, descreste pana cand devine nula si inclusiv negativa.