Economia de Piata

Elasticitatea cererii

Exista anumite bunuri a caror cerere este foarte sensibila la pret, mici variatii in preturile lor provoaca mari variatii in cantitatile cerute. Se spune despre ele ca au o cerere elastica. Bunurile care, contrar, sunt putin sensibile la pret sunt cele de cerere inelastica sau rigida. In cadrul acestora se pot produce mari variatii ale preturilor fara ca, consumatorii sa varieze cantitatea ceruta. Cazul intermediar se numeste elasticitate unitara.

Elasticitatea cererii se masoara calculand procentajul in care variaza cantitatea ceruta dintr-un bun cand pretul sau variaza cu un procent. Daca rezultatul operatiei este mai mare ca unu, cererea acelui bun este elastica; daca rezultatul este intre zero si unu, cererea este inelastica.

elasticidad.gif (11382 bytes)
La elasticidad de la demanda. Pulse en la imagen para ver una explicación animada.

PULSE AQUÍ PARA VER OTRAS PRESENTACIONES MULTIMEDIA

Factorii care influenteaza ca cererea unui bun sa fie mai mult sau mai putin elastica sunt:

1) Tipul de necesitati satsifacute de bun. Daca bunul este de prima necesitate cererea este inelastica, se achizitioneaza oricare ar fi pretul; in schimb daca bunul este de lux cererea va fi elastica, acum ca pretul va creste putin, multi consumatori ar putea sa se lipseasca de el.

2) Existenta bunurilor substitutive. Daca exista bunuri substitutive cererea lor va fi foarte elastica. De exemplu, o mica crestere a pretului uleiului de masline poate provoca ca un mare numar de femei sa se decida sa foloseasca uleiul de floarea soarelui.

3) Importanta bunului in termeni de cost. Daca cheltuiala pentru acel bun presupune un procent foarte mic din venitul indivizilor, cererea lor va fi inelastica. De exemplu, creionul. Variatiile in pretul sau influenteaza foarte putin deciziile consumatorilor ce doresc sa-l achizitioneze.

4) Trecerea timpului. Pentru aproape toate bunurile cat de mare va fi perioada considerata, cu atat mai mare va fi elasticitatea cererii. Se poate ca la cresterea pretului benzinei, consumul sau sa nu varieze mult, dar cu trecerea timpului va putea fi substituita in unele domenii de carbon, in altele de alcool, intr-o forma in care diminuarea cererii este notabila numai la trecerea timpului.

5) Pretul, in cele din urma trebuie sa tinem seama ca elasticitatea cererii nu este aceeasi de-a lungul intregii curbe. Este posibila ca pentru preturi mari cererea sa fie mai putin elastica ca atunci cand preturile sunt mai reduse sau invers, depinzand de produsul despre care este vorba.

Exista diferite clase de elasticitate. Fenomenul pe care l-am analizat sub numele sec de "elasticitate", l-am fi putut numi elasticitate-pret acum ca se incerca masurarea sensibilitatii cererii la variatiile preturilor. Dar cererea poate fi de asemenea mai mult sau mai putin sensibila la alti factori. Numim elasticitate-venit marimea sensibilitatii cererii unui bun la variatiile venitului consumatorului. Numim elasticitate in cruce marimea sensibilitatii cererii unui bun la variatiile pretului altor bunuri.


Piata campeneasca in Honduras

Dupa cum am vazut mai inainte, cand venitul unui individ creste, consumul sau de asemenea va creste. Totusi nu este intotdeauna adevarat. Exista anumite bunuri, cele numite bunuri inferioare, ce se caracterizeaza prin faptul ca, la cresterea veniturilor indivizilor scade consumul acestora. Exemplul clasic este cel al cartofilor sau, in general, cel al alimentelor bogate in fecule. In conformitate cu aceasta va creste venitul indivizilor si al societatilor, aceste alimente vor fi inlocuite de altele mai bogate in proteine, carnea de exemplu. Exista alte bunuri, al caror consum din contra va creste mai mult proprotional decat cresterea veniturilor. Sunt bunurile de lux.

Pentru a masura sensibilitatea bunurilor la variatiile venitului indivizilor se utilizeaza conceptul de elasticitate-venit: procentul in care ar varia cantitatea ceruta dintr-un bun, cand venitul consumatorului variaza cu un procent. In cazul bunurilor inferioare, elasticitatea-venit este negativa acum ca cresterea acestuia produce contractarea cererii acestora. Elasticitatea-venit a bunurilor de lux este foarte mare, pentru ca variatiile veniturilor provoaca mari variatii in cantitatea ceruta. Bunurile de prima necesitate, diferite de cele inferioare, au elasticitatea-venit a cererii pozitiva, dar foarte mica, cu alte cuvinte, cererea lor este inelastica in ceea ce priveste venitul. In sfarsit, bunurile normale demonstreaza o elasticitate-venit unitara, adica cererea lor va creste aproximativ in aceeasi proportie ca veniturile indivizilor.

Relatiile, care exista intre bunuri, permit alta forma de clasificare. Se numesc bunuri complementare cele care, se consuma impreuna cu altele: masinile si benzina, pasarile si custile. Peculiaritatea acestor bunuri este ca,  atunci cand creste pretul unuia, scade cantitatea ceruta de altul. Fenomenul opus se poate observa in cazul bunurilor substitutive sau substituibile, acelea care se pot folosi intr-o forma alternativa: uleiul de masline si uleiul de floarea soarelui. In acest caz cresterea pretului unuia provoaca cresterea cantitatii cerute din celalalt.

Pentru a masura sensibilitatea cererii unui bun la variatiile pretului altuia se utilizeaza  elasticitatea  in   cruce  :  procentajul  in  care  variaza  cantitatea  ceruta                   

dintr-un bun cand pretul altuia variaza cu un procent. Elasticitatea in cruce ar fi pozitiva, daca variatiile pretului si cantitatile cerute se indreapta spre acelasi sens, adica in cazul bunurilor substitutive. Cum intelesul schimbului intre pretul si cererea bunurilor complementare este diferit, elasticitatea in cruce a sa va fi negativa.