Economia de Piata

Utilitatea totala si marginala

Considerarea familiilor in calitatea lor de proprietare a resurselor productive si perceptoare de venituri se analizeaza in alta parte a acestui curs. Aici le vom considera in calitatea lor de consumatori de bunuri si servicii.


Jeremy Bentham

Analizand consumul la finele secolului trecut, economistii neoclasici, urmarind ideile filosofiei utilitariste a lui Jeremy Bentham, au presupus ca mobilul principal al indivizilor in cererea lor de bunuri si servicii era sa obtina maximul posibil de utilitate. Au observat utilitatea care proportiona consumul unui bun independent, intre alte lucruri, la cantitatea acestui bun ce a fost consumat de individ. Au stabilit astfel distinctia intre utilitatea totala, utilitate care proportioneaza toata cantitatea consumata a bunului, si utilitatea marginala: cresterea utilitatii totale produsa de consumul ultimei unitati consumate din acel bun. Au observat si ca la cresterea consumului unui bun satisfactia produsa de fiecare noua unitate este mai mica decat cea produsa de anterioara unitate, prin care au dedus ca utilitatea marginala este descrescatoare.

Presupunand, de exemplu, ca intram intr-o patiserie pentru a lua o gustare. Prima prajitura ne va da multa satisfactie; a doua nu ne va mai placea atat de mult. Daca continuam sa mancam prajituri, vom ajunge la un moment cand vom simti satietate. Orice prajitura mancata dupa starea de satietate ne va parea dezagradabila. Adica, utilitatea marginala a prajiturilor, utilitatea raportata la ultima prajitura consumata, se diminueaza, ajungand pana la a fi negativa.

utilidad.gif (11352 bytes)
Pulse en la imagen para ver una explicación multimedia de las funciones de utilidad.

PULSE AQUÍ PARA VER OTRAS PRESENTACIONES MULTIMEDIA

Sunt reprezentate grafic utilitatea totala, in partea superioara, si utilitatea marginala produsa de prajiturile din exemplul nostru. A se observa ca inaltimea treptelor utilitatii totale coincide cu marimea treptelor utilitatii marginale. Ca efect, utilitatea totala perceputa de consumul a patru prajituri este aceeasi cu utilitatea totala perceputa prin consumul a trei prajituri plus utilitatea produsa de a patra, adica de utilitatea sa marginala.

Aceasta reprezentare a utilitatii s-a facut intr-o forma discreta, ceea ce vrea sa insemne ca, se ia in considerare efectul fiecarei prajituri pe rand. Am fi putut considera utilitatea produsa de fiecare jumatate de prajitura, sau de fiecare sfert, sau oricate parti din prajitura am fi dorit. Facand asa, latimea fiecarei trepte se va reduce pana la un punct si treapta se va transforma intr-o linie curba. Aceasta este o prezentare a utilitatii in forma continua.

marshall.gif (3349 bytes)ACESTEA AU FOST CUVINTELE SALE

Este o buna situatie cand se ajusteaza          

marginile intre fiecare linie a cheltuielilor in modul in care utilitatea marginala a shilingului                

cheltuit pe fiecare bun sa fie aceeasi. Si acest   

rezultat va fi atins individual prin supravegherea   

constanta daca exista ceva pentru care sa se     

cheltuie atat de mult, ce ar castiga retragand   

cativa bani din acea linie a cheltuielilor si                          

punandu-i in alta.                                                              

(Alfred Marshall, Principii de economie, 1890)

 

 

 

 

 

           

Daca unui individ i se ofera posibilitatea achizitionarii de unitati de doua tipuri de bunuri el va alege pe cel care ii va produce o satisfactie mai mare, adica pe acela a carui utilitate marginala este mai mare. Daca i se ofera posibilitatea sa aleaga din nou, el va folosi acelasi criteriu de fiecare data. Ca o consecinta a acestui fapt, utilitatea marginala a celui mai apetisant bun va fi diminuata pana la egalarea ei cu a altuia. Daca luam in considerare multe bunuri, argumentul continua sa fie acelasi pentru ca utilitatea marginala a tuturor bunurilor consumate tinde sa se egalizeze.

Banii sunt utili: ne permit sa cumparam alte bunuri si servicii si ne produc multa liniste si siguranta pentru viitor. Utilitatea marginala a banilor, ca cea a oricarui alt bun, este descrescatoare. Daca am achizitionat multe bunuri si ne raman bani putini, utilitatea lor marginala va fi inalta pentru ca ii vom conserva fara sa-i schimbam pe alte bunuri. Daca venitul nostru ar creste, adica daca ar creste cantitatea de bani disponibila, utilitatea marginala a fiecarui pesetas va fi mai mica decat cea a celorlalte bunuri, pentru ca va creste cererea noastra de bunuri.

Forma curbei cererii, tendinta ei descrescatoare si convexitatea spre origine, sunt consecinta analizei utilitatii marginale: la cresterea cantitatii cerute, utilitatea ei marginala este de fiecare data mai mica pentru ca suntem dispusi sa platim de fiecare data mai putin pentru produs.