Mancur Olson (1932-98)

 

Profesor de Economie la University of Maryland, Mancur Olson a reflectat in operele sale importanta institutiilor politice asupra incercarilor economice ale natiunilor. Doua carti scrise de Mancur Olson au un efect profund si ramificat in gandirea economica a timpului nostru. In "Logica actiunii colective" analizeaza contradictia dintre obiectivele individuale si ceea ce s-a putut obtine prin lucrul in echipa. In "Avansul si declinul natiunilor" pune in evidenta si se retine in a analiza efectul grupurilor cu interese minoritare asupra ansamblului societatii. 

In publicatiile sale abordeaza aprovizionarea cu bunuri publice, politicile fiscale ale democratilor si autocratilor, la fel ca si rolul  drepturilor de proprietate si acordurile contractuale in dezvoltarea economica.

Este cunoscuta parabola sa referitoare la autocrati ca banditi ce incearca sa-si exploateze victimele in mod rational. Toti indivizii ce detin puterea se intereseaza in maniera globala de prosperitatea economica. Dar un "bandit sedentar" este mai bun decat un "bandit itinerant", deoarece primul este interesat ca victimele sale sa continue sa fie prospere, astfel incat nu fura totul niciodata. Din acelasi motiv o autocratie instabila va fura mai mult decat una stabila, cea din urma avand perspective pe termen mai lung si un mai mare interes in progresul viitor.

Licentiat la North Dakota State University, obtine un master la Oxford University si doctoratul in economie la Harvard University in 1963. 

Ca director al Center for Institutional Reform and the Informal Sector (IRIS) din Maryland, Olson a colaborat in mod activ cu guvernele multor tari in efortul lor de construire a institutiilor ce impulsioneaza dezvoltarea economica. Intre aceste tari sunt Rusia, India, Bangladesh, Mongolia, Nepal, Polonia si Egipt.


Apasati aici pentru a vedea cartile lui
Mancur Olson

puse in vanzare

Lucrari

Logic of Collective Action (1965) 

The Rise and Decline of Nations (1982)

“The South will fall again: The South as leader an laggar in economic Growth”. Southern Economic Journal. Vol. 49, nº 4, pg 917-932. (1983) 

“Beyond Keynesianism and Monetarism”. Economic Inquiry. Vol XXII, pg. 297-322. (1984)

“The productivity Slowdowm, The oil Shock and The real cicle”. Journal of Economic Pesrspectives. Vol. 2, nº 4, pg. 43-69. (1988)

"The Secular Increase in European Unemployment Rates" en European Economic Review (1995)

"The Devolution of the Nordic & Teutonic Economies" en AEA Papers and Proceedings (1995)

"Why the Transition from Communism is So Difficult" en Eastern Economic Journal (1995)

"The Economics of Autocracy and Majority Rule: The Invisible Hand and the Use of Force," (con Martin C. McGuire) en The Journal of Economic Literature (March 1996)

"Power and Prosperity: Outgrowing Communist and Capitalist Dictatorships",  Oxford University Press 2000.