Corrado Gini (1884-1965)
Corrado Gini, este economistul care a propus cunoscutul "indice de concentrare al lui Gini" utilizat in mod universal ca masura de echitate in distributia veniturilor unei societati.
Italian, nascut la Motta de Livenza, Treviso, a fost de tanar un exemplu de multidisciplina. A studiat matematica si dreptul la universitatea din Bolonia si a fost profesor de diverse materii cum sunt statistica, economia, dreptul, biometria, demografia si sociologia la universitatile din Cagliari, Luigi Boconi (Milan), Padua, Roma si Minnesota.
A fost si responsabil al departamentului de statistica al ministerului de razboi italian in timpul primului razboi mondial, membru al "Comisiei pentru problemele de dupa razboi", director al Institutului Central de Statistica (1926.1932), colaborator al Societatii Natiunilor si participant in diferite expeditii de investigare antropologic-demografica a diferitor zone de pe glob.
Principalele sale aporturi stiintifice apartin campului statisticii: in teoria distributiilor, in estimarea parametrilor in masurarea valorii si limitelor de eroare a variabilelor, masuri de variabilitate, etc. In campul demografiei a acordat o atentie speciala fenomenelor migratoare.
Conceptia sa asupra fenomenelor sociale era influentata de catre concepte biologico-evolutive. A dezvoltat o teorie a metabolismului social ce da o viziune ciclica asupra dezvoltarii populatiei, si un ansamblu de teorii denumite fisiopatologie economica pentru studiul crizelor economice si sociale.
Presedinte al Institutului de Sociologie Internationala si doctor "honoris causa" al diferitor universitati, in ultimii ani ai vietii a fost decan al Facultatii de Stiinte Statistice, Demografice si Actuariale din Roma, unde a si murit.
Lucrari
Il sesso dal punto di vista statistico (1908)
Memoria di Metodologia Statistica (1912)
Lezioni di Politica Economica (1926)
Il neo-organicismo (1927)
Teoría de la Población (1934)
Esquemas teóricos y problemas concretos de la población (1946)
Transvariazione (1959)
Richezza e reddito (1959)