Economia de Piata

Capitalismul 

Micile imperii europene
Importuri culturale si tehnice
Consecinte ale tiparului
Burghezia, clasa culta si inovatoare
Noi tehnologii de comunicare si transport

Acum o mie de ani in partea occidentala a Europei s-a initiat o recuperare economica si culturala lenta. Incepand cu micile comunitati izolate din epocile cele mai intunecate ale Evului Mediu, incep sa se recompuna imperiile diminuate si slabe. Aquitania, Bretaņia, Anglia, Borgoņa, Sajonia, Bohemia...nu sunt numai societati de un nivel foarte scazut de dezvoltare culturala si economica daca le comparam cu imperiile asiatice din acele timpuri. Relele comunicatii fluviale si terestre prelungesc de-a lungul secolelor lentul proces de unire si reconstructie a bunurilor culturale. In mare parte dezvoltarea sa se datoreaza aporturilor culturale din exterior. Unele carti romane si grecesti sunt recuperate incepand cu versiunile arabe. Din indepartatul imperiu Chinez incep sa soseasca noi tehnici textile si grafice productive.

turner.jpg (26326 bytes)
Ploaie, vapor si viteza, tablou al lui Turner expus in 1844, la inceputul epocii caii ferate.

Una dintre aceste tehnici importate din China, impresionarea mecanica a hartiei cu tipografia mobila, adaptata si popularizata de Gutemberg, are unele consecinte sociale si economice revolutionare. Ieftinirea cartilor imprimate si hartiei permite transmiterea si acumularea de cunostinte in cantitati mari. Pana atunci nu prea avea sens invatarea scrierii si cititului pentru ca detinerea de carti era un lux accesibil putinor oameni. Numai preotii, o clasa birocratica care se reproduce din ea insasi, avea acces la marile biblioteci si sunt contractati de guvern pentru a profesa ca secretari, cronicari sau contabili. De la Gutemberg incepe sa fie utila invatarea cititului pentru cetateanul de rand.

Faptul ca micii comercianti si mestesugari au acces la un mijloc ieftin de transmitere a informatiilor este un fenomen complet nou fara paralela in istoria universala. Este de inteles ca aceasta noua posibilitate de comunicare si acumulare de cunostinte sa conduca la un sistem economic complet nou si diferit de cele anterioare. Un mare numar de cetateni particulari poate acumula cunostinte si le poate aplica in activitatile economice. Este ceea ce Karl Marx numea burghezia, o noua clasa sociala culta, nu clerica, nu aristocratica, ci care provine din micii mestesugari si comercianti. O clasa inovatoare care isi folosesc cunostintele la dezvoltarea noilor tehnici si metode de productie.

bell.jpg (22605 bytes)
Graham Bell facand primul apel telefonic intre Chicago si New York in 1892

In secolul XIX, ca o consecinta a dezvoltarii noilor metode de comunicare si transport, schimburile incep sa creasca si mai mult. Motoarele cu aburi se folosesc la trenuri si la vapoarele de pasageri. Odata cu secolul urmator apar si automobilele si avioanele. Bell pune in functiune telefonul, Marconi radioul. Imperiile europene pot primi informatii si trimite rapid trupe in orice parte a lumii. Noul sistem economic se extinde si se impune pe tot globul.

De asemenea pentru prima data apare un efort pentru analizarea si intelegerea functionarii si controlul evolutiei sale. Stiinta economica actuala considera mecanismul determinarii preturilor de pe pietele libere drept cheia sistemului capitalist. De aceea se si numeste sistem economic de piata. Acest curs este destinat sa explice cunostintele actuale asupra functionarii si mediilor de control ale sistemului economic de piata.