William Stanley Jevons (1835-1882)

 

Economist, nascut la Liverpool in singura familie bogata de comercianti ce a ajuns la ruina inainte ca sa-si poata termina studiile, trebuind astfel sa emigreze in Australia unde a muncit la Casa Monedei din Sidney.

S-a intors in Anglia unde a studiat logica si economia dobandind un post de profesor de Logica, Filosofie Morala si Economie in Colegiul Owens din Manchester.

Jevons a utilizat un tratament matematic in scopul de a stabili o egalitate intre economie si stiintele naturale. La inceputul decadei anilor 1870, simultan cu alte lucrari ale lui Walras si Menger, publica o sinteza a teoriilor consumului, schimbului si distributiei, punand astfel bazele "revolutiei marginaliste" ce a urmat.

Considera ca utilitatea poate fi masurata doar in termeni ordinari si ca proportionata pentru un bun este invers proportionala cantitatii acelui bun detinuta inainte. Stabileste clar diferenta dintre utilitatea totala si ceea ce a numit drept "grad final de utilitate", ce a primit dupa aceea numele de utilitate marginala.

A afirmat ca "valoarea muncii trebuie determinata plecand de la valoarea produsului si nu valoarea produsului plecand de la valoarea muncii" contrazicand astfel teoria clasica a traditiei ricardiane si marxiste.

Acestea au fost cuvintele sale 

Una dintre cele mai importante axiome este ca odata cu cresterea cantitatii oricarui bun pe care un om trebuie sa-l consume, simpla mancare de exemplu, utilitatea sau beneficiul ultimei parti folosite se diminueaza gradual. (W. S. Jevons, scrisoare trimisa fratelui sau in 1860)

 


Lucrari: