Joan Robinson, 1903-1983

 

Joan Violet Robinson (Maurice inainte de casatorie) apartine unui grup de economisti mai relevanti ai secolului XX. Lider al scolii de la Cambridge a fost marshaliana la origine, ardenta keynesista si, in final, un relevant membru al scolilor neoricardiana si postkeynesista.

Contributiile sale la literatura economica au fost foarte numeroase si au abordat arii multiple. Joan Robinson a introdus teoria concurentei imperfecte in cunoscuta sa carte din 1933. In 1937 a elaborat o prezentare exacta a ideilor lui Keynes. In 1942 atentia sa se axeaza pe teoria marxista. Mai incolo isi concentreaza atentia pe probleme metodologice.

 

A fost interesata si de problemele subdezvoltarii. In anii saptezeci a surprins cu laudele sale "marea revolutie culturala" din China maoista.

Profesoara a Universitatii de la Cambridge din 1931, nu a ajuns sa fie profesor de grad superior pana in 1965. Nu i s-a acordat niciodata Premiul Nobel, lucru considerat a fi unul dintre cele mai triste si incorecte tratari discriminatorii.


Lucrari